VVD stemt in met bijdrage Noord-Holland aan Marker Wadden

Tijdens de behandeling van het laatste agendapunt van de Statenvergadering van 14 november jl. heeft de VVD in kunnen stemmen met de bijdrage van de provincie Noord-Holland aan de ontwikkeling van de Marker Wadden. Met de bijdrage is zo’n vier miljoen euro gemoeid.

Nut en noodzaak
Door de aanleg van dammen, dijken en ontginningen heeft het Markermeer nauwelijks natuurlijke oevers en is het niet verbonden met de zee of een rivier. Op veel plaatsen heeft zich een dikke slibdeken afgezet op de bodem met grote gevolgen voor het bodemleven.

Het project Marker Wadden is dan ook van grote ecologische waarde voor het Markermeer. Woordvoerder Esther Rommel benadrukte in haar bijdrage in de Staten wel dat het project vanuit een holistische visie bezien moet worden: “de VVD is tevreden met het project Marker Wadden. Het heeft de potentie om te laten zien dat natuur en mens hand in hand kunnen gaan. Dit project brengt namelijk natuur, recreatie, waterkwaliteit en economische ontwikkelruimte samen”.

Natuur én recreatie
Met de realisatie van de Marker Wadden is de VVD er eveneens van overtuigd dat het gebied voor de Noord-Hollandse natuurliefhebber én de watersporter aantrekkelijker gemaakt kan worden. Het eerste Marker eiland is bijna gereed. Het derde te realiseren eiland, waar de provincie Noord-Holland vier miljoen aan bijdraagt, zal na verwachting eind 2017 opgespoten en ingericht zijn.

Esther Rommel
Woordvoerder Milieu, Luchtvaart en Water
rommele@noord_holland.nl