VVD NH: niet meer varianten toevoegen aan MER A8-A9

Voorzitter, Ik ben teleurgesteld! En voor hen die nu denken dat de VVD nu een enorme U-turn aan het maken is op een viaduct door Krommenie en nu toch nog een variant toegevoegd wil hebben aan de MER procedure, ik moet u teleurstellen. Ik ben teleurgesteld omdat een aantal partijen nu toch weer willen proberen om minimaal 1 variant, maar misschien zelfs wel 2 of meer varianten aan de MER procedure toe te voegen.

© Provincie Noord-Holland

De stuurgroep heeft aangegeven geen alternatief toe te willen voegen aan de MER studie. Waarom wil een deel van Provinciale Staten dit geluid niet horen? Ik dacht toch altijd in deze zaal gehoord te hebben dat we bij elk project goed naar de Regio, naar de inwoners, en naar de de belanghebbenden moeten luisteren. Wordt dat een keer gedaan, is het weer niet goed.

Ik hoorde net zeggen dat we nu pas op de plaats maken, maar voorzitter, dat hebben we vorig jaar al gedaan. Ik help u even herinneren dat door inbreng van de Staten de Nulplus-variant is toegevoegd. Vertraging van een jaar.

De Nulplus-variant, het bizarre ontwerp op palen, is wel-is-waar niet de uitvoering die een meerderheid voor ogen had toen ze er in de Staten op aandrong de Nulplus-variant toe te voegen aan de MER studie. Maar om dan nu te eisen om dan maar een tunnel te gaan onderzoeken of de zogenaamde 7+ variant op tafel te leggen vinden wij wat vreemd.

Voorzitter, ik begon zo juist met de opmerking dat ik teleurgesteld ben. Ik ben teleurgesteld omdat men in de Staten blijkbaar niet weet dat, zodra de voorkeursvariant op tafel ligt, er een beroep en bezwaar procedure gaat lopen. Ik ben teleurgesteld in het feit dat men blijkbaar niet weet dat  wij als Staten uiteindelijk altijd en op elk moment na het kiezen van een voorkeursvariant nog kunnen besluiten om een andere kant op te gaan.

Neem nu de Westfrisiaweg. Toen ik in de Staten kwam, 6 jaar geleden, was er allang een voorkeurstracé vastgesteld. Toch heeft Provinciale Staten in de vorige periode nog een flink aantal wijzigingen weten door te voeren op het traject. Dat was niet uniek, zo lopen de procedures.

De VVD is van mening dat we nu moeten stoppen met het vertragen van dit proces, laten we nu eerst eens komen tot een voorkeursvariant. Dan weten we als Staten waar we aan toe zijn, maar nog belangrijker, dan weten ook alle inwoners, aanwonende en belanghebbenden waar zij aan toe zijn. Want er zijn nu inwoners die hun huizen niet kunnen verkopen en ondernemers die niet kunnen uitbreiden omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. En dat vinden wij onbehoorlijk bestuur!

Hanneke Kaamer van Hoegee
Woordvoerder Mobiliteit, Zeehavens & Zeesluis