Verbinding op 5 mei?

Op 5 mei vieren we onze zwaarbevochten vrijheid. Onze geschiedenis is niet onbekend met overheersing door vreemde mogendheden, we zijn er zelfs uit ontstaan door ons los te worstelen van de Spaanse koning (1568-1648). Maar ook daarna hebben we overheersing gekend door de Fransen onder dictator Napoleon (1795-1813), wiens broer het Provinciehuis in Haarlem bewoonde als koning van Holland.

En recenter door de Duitsers gedurende de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Voornamelijk de laatste overheersing is hetgeen wij herdenken op  4 mei en waarvan we de herstelde vrijheid op 5 mei vieren.

Kinderen en vrijheid

Elk jaar is een andere Nederlands provincie de gastheer van het Nationaal Bevrijdingsfeest, dit jaar is de eer aan Noord-Holland.

Al sinds januari zijn er in Noord-Holland uiteenlopende activiteiten waarbij voornamelijk kinderen betrokken worden met als thema ‘Verhalen over vrijheid’. Het doel van deze activiteiten is mensen bewust te maken van de vrijheid die wij hebben, daarbij staan verhalen uit het verleden centraal.

Lezing van Nasrdin Dchar

Onder ditzelfde thema zal de 5 mei viering gestalte krijgen in Noord-Holland. De dag vangt aan met een lezing van Nasrdin Dchar op het provinciehuis in Haarlem. Een niet geheel onomstreden keuze aangezien Dchar vorig jaar IEDER1 oprichtte, een platform ter promotie van de diversiteit in Nederland en waarbij tijdens een door hun georganiseerde parade iedereen welkom was, behalve mensen met een afwijkende mening over diversiteit en immigratie

Met dat in het achterhoofd is het verwachtingsvol uitkijken naar zijn voordracht op 5 mei waarin hij dit keer hopelijk wel de verbinding zoekt en recht doet aan de verschillende opvattingen in de samenleving en de mogelijkheid die in alle vrijheid uit te dragen.

Bevrijdingspop 2017

Na de lezing zal op het Bevrijdingspop in Haarlem het bevrijdingsvuur ontstoken worden. Dit zal tevens het startsein zijn voor alle bevrijdingsfestivals in heel Nederland. Voor het complete programma op 5 mei in Noord-Holland kunt u de speciale pagina van de provincie raadplegen: www.vrijheidNH.nl 


Joël van der Veer

Beleidsmedewerker VVD Noord-Holland