Omgevingsvisie: doel VVD is 'Noord-Holland in balans'

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 13 november heeft Paul Slettenhaar namens de VVD een overkoepelende visie gegeven. Alle partijen hebben wensen, maar niet alles is te combineren. "Noord-Holland in balans" zou daarom het uitgangspunt moeten zijn.

Visie VVD: Noord-Holland in balans

"Deze visie heeft als kernelement het evenwicht tussen mens, structuur en natuur. De VVD laat Noord-Holland niet overstromen door ambities, maar denkt in werkbare kaders waardoor doelen haalbaar en met elkaar in evenwicht zijn", aldus woordvoerder Paul Slettenhaar.

Kernpunten

  • Digitalisering
  • Spreiding van wonen/werken over hele provincie
  • Innovatie in energie, mobiliteit en water.
  • Verschillende vormen van mobiliteit en keuzevrijheid daarin
  • Versterken eigenheid regio’s
  • Landbouw in meerdere smaken
  • Economische innovatie en denken in kansen 
  • Regionale visies zijn 1 op 1 bouwsteen voor visie
Volgens de VVD is daarbij van groot belang dat belangen tegen elkaar worden afgewogen, want je kunt niet alles hebben. De lange termijn van deze visie vraagt om substantiële keuzes.

Schiphol

Bijvoorbeeld Schiphol: voor de Noord-Hollandse economie is Schiphol van levensbelang en daarom moet Schiphol ruimte kunnen krijgen. Het nieuwe kabinet gaat een nieuwe Luchtvaartnota opstellen, daar wachten we met belangstelling op.
De nadruk ligt voor de VVD op hinderbeperking en niet op het aantal vliegbewegingen, zo werken we aan een betere leefomgeving en luchtkwaliteit, met vertrouwen in de technologie en in de sector die met slimmere en schonere vliegtuigen ruimte kan creëren voor groei van het aantal vluchten.

Planning

De ingediende VVD moties hebben positieve preadviezen gekregen en zijn tijdens de vergadering toegezegd door GS en worden verwerkt in het “Koersdocument” voor de Provinciale Omgevingsvisie NH2050.
Dit document komt terug op 7 december 2017 in een extra gezamenlijke commissievergadering. En op 18 december besluiten Provinciale Staten erover, waarna het document als basis dient voor de concept-Omgevingsvisie NH2050.

Paul sloot af met de woorden: "Wanneer wij het voor elkaar krijgen om gezamenlijk een evenwichtig toekomstbeeld voor Noord-Holland te schetsen waarin ruimte is voor mens, structuur en natuur in onderlinge balans, dan hebben wij denk ik ons doel bereikt."

Paul Slettenhaar