De Stelling en A8-A9: voor ICOMOS voldoet geen variant volledig

Voor het einde van het jaar zou er een besluit genomen worden over de voorkeursvariant voor de verbinding A8-A9. Zoals in de laatste nieuwsbrief al aangegeven heeft ICOMOS, het adviesorgaan van UNESCO, bezwaar tegen twee van de drie ontwerpen. Alleen de Nulplusvariant zou acceptabel zijn.

Geen variant voldoet volledig

Gedeputeerde Staten (GS) heeft in reactie daarop het Rijk gevraagd ICOMOS uit te nodigen voor een werkbezoek om zo met ICOMOS in gesprek te kunnen gaan. Het Rijk is namelijk de gesprekspartner voor ICOMOS.

Veldbezoek in Stelling

Begin oktober is ICOMOS op werkbezoek geweest. Er is een uitgebreid veldbezoek geweest waar een toelichting is gegeven op de problematiek, de Stelling van Amsterdam en de ontwerpen van de drie voorliggende varianten. Naast het veldbezoek is er ook gesproken met een aantal stakeholders in het gebied. 

Nulplusvariant niet dè oplossing

Het bezoek van ICOMOS heeft het adviesorgaan nieuwe inzichten gegeven, maar niet de inzichten waarop we gehoopt hebben. Het goede nieuws is dat ICOMOS nu ook van mening is dat de Nulplusvariant niet de oplossing is. Dat is niet omdat de Nulplusvariant de Stelling te veel zou aantasten, maar vooral omdat deze het probleem niet oplost. Ook is ICOMOS van mening dat er wel iets gedaan moet worden voor de omgeving. Maar dat mag niet ten koste gaan van de Stelling van Amsterdam. 

Wensenlijstje

Sterker nog, in de brief van ICOMOS staat dat de vuurlinie tussen de twee forten aan weerszijde van de A9 weer vrij moet zijn van bebouwing. Dat houdt in dat de twee bestaande tankstations en het wegrestaurant langs de A9 verplaatst zouden moeten worden. Ook zou het waterniveau in bepaalde gebieden verhoogd moeten worden zodat er meer diversiteit in groen komt en de linies weer benadrukt worden. Tenslotte stelt ICOMOS ook voor om de Groenedijk weer te herstellen. 

Onduidelijkheid

De brief van ICOMOS geeft niet aan wat wel mag. Sterker nog, de inhoud kan ook invloed hebben op bijvoorbeeld de woonopgave die er in de Metropool ligt en ook de verbreding van de A4 kan hierdoor in de knel komen. Om die reden willen Gedeputeerde Staten met het Rijk om tafel gaan om te zien wat de gevolgen van deze brief zijn. 

Zo is het ook interessant te weten wat UNESCO van het advies vindt en wat ze er mee gaat doen. Een advies hoeft namelijk niet 1 op 1 overgenomen te worden. 

VVD: geen weg is geen oplossing

Al met al is de VVD nog steeds van mening dat geen weg geen oplossing is. De verkeersdruk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Uit onderzoek is meermaals gebleken dat dit niet opgelost kan worden met OV. Tegelijkertijd hebben we ook de wens om de titel UNESCO Werelderfgoed op de Stelling te behouden. Maar een goede, robuuste verbinding tussen de A8 en de A9 moet er wat de VVD betreft gewoon komen. 

Hanneke Kaamer van Hoegee