VVD-fractie op werkbezoek bij Pontsteiger in Amsterdam

Wonen, bouwen en mobiliteit worden belangrijke thema’s volgend jaar bij de provinciale verkiezingen. Reden voor de VVD Statenfractie Noord-Holland om op vrijdag 13 april de Pontsteiger in de Amsterdamse Houthavens te bezoeken en te praten over onder meer duurzaam bouwen. Statenlid Marco Wiesenhahn: “Het is nodig om kennis te blijven delen, want de ontwikkelingen in de bouw gaan hard.”

Artikel: Bouwend Nederland


Terwijl de bus langs de bouwputten van De Houthavens rijdt, klinken al bewonderende kreten. “Wat een fantastisch plek!” De VVD-fractieleden van de provincie Noord-Holland pakken hun telefoons erbij om foto’s van het hoogste woongebouw van Amsterdam te maken. De Pontsteiger staat als landmark op de kop van de nieuwe wijk aan het water. Zelfs nu er nog druk aan gebouwd wordt, is het gebouw met recht een eyecatcher te noemen. Fractielid Petra Kirch-Voors noemt het een echte aanwinst voor de stad.

Duurste penthouse

Veiligheidskleding is net nodig, want de fractieleden worden welkom geheten in de compleet ingerichte modelwoning náást de bouwplaats. “De Pontsteiger genoot veel media-aandacht toen bekend werd dat hier het duurste penthouse van Amsterdam gekocht was”, vertelt directeur Winfred de Nijs van Bouwbedrijf De Nijs. “Gevoelsmatig was dat moment ook een kantelpunt in de crisis en krabbelde de sector daarna weer op.”

Harde wind

De Nijs en Jaco Plompen van Dura Vermeer geven daarna in de bouwkeet een presentatie over het ontwerp, de bouwtechnieken en de verschillende fases in het project. Dat maakt best indruk. Het bommenonderzoek dat de eerste vertraging opleverde, het trotseren van de harde wind bovenin, het heien tot de derde zandlaag en de twee torens die gelijktijdig in een tempo van een verdieping per week werden opgebouwd. De VVD’ers stellen vragen over de kosten van een koopappartement (De Nijs: “Daar doen we niet geheimzinnig over: tienduizend euro per vierkante meter”), tegenslagen, planning en duurzaamheid. Wiesenhahn: “Heel interessant om te horen dat jullie het aandurfden om te investeren in een moeilijke tijd. Dat vind ik passen bij de VVD.” De Nijs gooit er nog een toepasselijke uitsmijter in: “Niet janken, maar doen.”

Creatieve oplossingen

Na het bezoek aan de Pontsteiger wordt in Grand Café Hermes, onder leiding van Jan Overtoom en Ruben Heezen van Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, gesproken over de huidige ontwikkelingen in de bouw. De VVD wil weten wat de knelpunten van binnenstedelijk bouwen zijn en Jan Overtoom geeft uitleg over de samenwerkingsagenda met de provincie. Daarnaast gaat het gesprek over verduurzaming van de bebouwde omgeving. Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD), die is aangeschoven bij dit gesprek: “Verduurzaming is een ingewikkelde uitdaging, maar ik vertrouw op de innovatiekracht van de sector zelf. Zij moet met creatieve oplossingen komen.”

Financiële prikkel

Jan Overtoom benoemt vervolgens de verduurzaming van 2,1 miljoen woningen in de particuliere woningvoorraad. “Om dit voor 2050 gerealiseerd te hebben en de kosten te drukken, hebben we een grootschalige aanpak nodig. Zo zijn er door de provincie warmtekaarten ontwikkeld, die aangeven welke duurzame oplossing het meest geschikt is per gebied. Hierin zou de provincie een adviserende en faciliterende rol moeten innemen om het verduurzamen van een woning voor de particulier zo makkelijk mogelijk te maken. Dick Singerling van Bouwbedrijf Derksen en Singerling sluit af met: “De financiële prikkel ontbreekt bij particulieren. Ze moeten iets kunnen besparen of kunnen verdienen om de stap naar een duurzame woning te zetten. Zonder overheidsbemoeienis gaat dat niet. Technisch kan er heel veel, maar het moet door de opdrachtgevers aangejaagd worden. De Pontsteiger is daar een mooi voorbeeld van.”

Zie ook de foto's op Facebook: https://www.facebook.com/pg/VVDNoordHolland/photos/?tab=album&album_id=1009800612505705