Steigers bij natuurvriendelijke oevers voor toeristen en sportvissers

Genieten van het Noord-Hollandse water? Dat wordt steeds beter mogelijk. De afgelopen jaren is er op veel plekken in Noord-Holland geïnvesteerd in waterkwaliteit en de kwaliteit van oevers door natuurvriendelijke oevers aan te brengen. Een natuurvriendelijke oever loopt geleidelijk over in het water en is daardoor niet altijd goed toegankelijk. Daarom heeft de VVD aan de gedeputeerde gevraagd om op meerdere plekken houten steigers te realiseren. Op die manier kan iedereen, op een veilige manier, genieten van het water en de natuur in Noord-Holland.

Esther Rommel: “De komende jaren ontwikkelt de Provincie Noord-Holland zo’n 20 kilometer aan natuurvriendelijke oevers op 30 plekken. Dit is een kans die we moeten benutten. Door steigers te plaatsen combineren we natuurwinst met nieuwe recreatieplekken voor inwoners van Noord-Holland. Zo kunnen ook sportvissers, ouderen en dagtoeristen genieten van het water.”

Gedeputeerde Loggen zegde toe om bij natuurvriendelijke oevers te inventariseren waar mogelijkheden zijn om de plek breder toegankelijk te maken. “Het is verstandig dat natuur toegankelijk is als de provincie investeert in natuurvriendelijke oevers en dat meekoppelkansen waar mogelijk worden benut.”

Wat zijn natuurvriendelijke oevers?
Het grote voordeel van natuurvriendelijke oevers is dat er verschillende lagen in het water ontstaan waar dieren en planten hun plek kunnen vinden. Een gevarieerd ecosysteem in het water zorgt voor een betere waterkwaliteit. Maar natuurvriendelijke oevers zijn vaak drassig of begroeid en daardoor minder goed toegankelijk voor minder valide mensen. De VVD heeft daarom aanvullend gevraagd om ook daarnaar te kijken.

Waar komen deze oevers?
De provincie legt bij het Kanaal Schagen-Kolhorn 2 natuurvriendelijke oevers aan als de beschoeiing van de oevers van dat kanaal wordt vervangen. Vanaf 2019-2020 hebben ook het Kraspolderkanaal, een deel van de Langedijkervaart, de Hoornsevaart en Huigenvaart natuurvriendelijke oevers. Als alles volgens plan verloopt zijn de eerste natuurvriendelijke oevers in de zomer van 2019 klaar.

“Of je nu wilt zwemmen, varen, vissen of gewoon genieten van het uitzicht, de Noord-Hollandse wateren bieden tal van mogelijkheden. Met de toevoeging van veilige steigers kunnen nog meer mensen hiervan gebruik maken.” aldus Esther Rommel.