Aan het werk voor Noord-Holland!

Het was een spannend voorjaar met verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer, onderhandelingen over een nieuwe coalitie voor Noord-Holland en benoemingen van de leden van Gedeputeerde Staten. Ook zagen we Forum voor Democratie (FvD) de provinciale politieke arena betreden.

Na een politieke faux pas bij de coalitieonderhandelingen – waarbij bleek dat deze nieuwe partij niet in enige coalitie wilde plaatsnemen, werd daarnaast al snel duidelijk dat die fractie niet stabiel is; binnen korte tijd splitste een van de fractieleden zich af en begon in zijn eentje een eigen fractie. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen bleek al snel dat een stem op FvD eigenlijk een verloren stem was. Maar toen de rook van de eerste maanden na de verkiezingen op was getrokken, hadden we een echt liberaal coalitieakkoord gesloten met GroenLinks, D66 en PvdA. Een goede basis voor de periode 2019 tot 2023.

De fractie van de VVD, die voor het overgrote deel uit nieuwe Statenleden bestaat, las zich in die maanden in, volgde trainingen, maakte kennis en kwam lekker op stoom. Allemaal goede voorbereidingen voor effectieve politieke bijdragen. En dat is nodig. Want we staan namelijk voor grote uitdagingen. Zo moeten we een antwoord vinden op de PAS-problematiek, moeten we Noord-Holland bereikbaar houden, moeten we de woningbouw écht op gang helpen en tot slot zullen  we ervoor zorgen dat Noord-Holland op een betaalbare en haalbare manier een bijdrage gaat leveren aan de energietransitie. En die bijdrage zal, op basis van mooie liberale principes, gebaseerd zijn op stimuleren, aanmoedigen en belonen zonder dwang, schuld of boete. Zo hebben we dat opgeschreven in het coalitieakkoord en zo zullen we dat ook gaan uitvoeren. Daar kunt u op rekenen. Natuurlijk zijn er nog vele andere belangrijke uitdagingen en in mijn volgende columns zal ik die onder de loep nemen. Voor nu: aan het werk voor Noord-Holland!