Nieuwsbrief van onze Noord-Hollandse Europarlementariër Liesje Schreinemacher

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat ik op 2 juli 2019 mijn werk begon als lid van het Europees Parlement. Hoog tijd voor een update over waar ik me het afgelopen jaar voor heb ingezet namens jou én in het belang van Nederland!

De coronacrisis heeft helaas ook dit tweede jaar behoorlijk wat invloed gehad op mijn werk als Europarlementariër, maar ondanks alle beperkingen heb ik hard gewerkt aan verbetering van de internationale handel, regulering van online platforms en LHBTI- rechten.
Internationale Handel
Op de valreep sloten we op kerstavond, een week voor de deadline van 1 januari 2021, eindelijk een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Namens Renew Europe, de liberale groep in het Europees Parlement, ben ik verantwoordelijk voor dit dossier en heb ik gewerkt aan de ratificatie van het verdrag. Hoewel ik er nog steeds van overtuigd ben dat Brexit in niemands belang is geweest, hebben we er toch voor gezorgd dat mensen en bedrijven eindelijk duidelijkheid kregen en de handel zo min mogelijk werd verstoord. Daarnaast heb ik me beziggehouden met onze handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten. Zo sprak ik onlangs met Katherine Tai, United States Trade Representative, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Amerikaanse handelsbeleid. Waar zulke gesprekken de afgelopen jaren vooral gingen over irritaties die te maken hadden met handelssancties en verhoging van tarieven (o.a. op Goudse kaas), merk je dat door de komst van President Joe Biden de sfeer een stuk beter is en we eindelijk vooruit kunnen kijken naar concrete oplossingen en nieuwe samenwerkingen op het gebied van standaarden en technologieën.
 
De komende tijd zal ik me vooral richten op handel met China. Op dit moment ondervinden onze Europese bedrijven veel oneerlijke concurrentie op onze interne markt door Chinese bedrijven die in handen zijn van de Chinese overheid of veel staatssteun ontvangen. Gelukkig starten binnenkort de onderhandelingen over nieuwe regels die deze oneerlijke buitenlandse subsidies moeten aanpakken. Ook hebben onze bedrijven nog weinig toegang tot de Chinese markt. Ik onderhandel daarom nu namens de liberalen over een internationaal aanbestedingsinstrument om buitenlandse aanbestedingsmarkten te openen, zodat onze bedrijven overheidsopdrachten in China kunnen uitvoeren. Wat mij betreft mag het niet zo zijn dat de Chinese markt voor onze bedrijven gesloten blijft én dat Chinese staatsbedrijven onze bedrijven hier in Europa oneerlijk wegconcurreren.

 

Online Platforms
De afgelopen jaren werken, winkelen en volgen we steeds meer onderwijs online. Dat is mooi, maar de regels waar platforms nu aan moeten voldoen, stammen nog uit de tijd dat we dansende banaantjes via Hyves uitwisselden. Ze zijn inmiddels twintig jaar oud (geen grap). En dat terwijl online platforms inmiddels zo groot zijn geworden, dat zij zelf de regels bepalen. Regels waar kleinere ondernemers en consumenten van afhankelijk zijn. Daarnaast stijgt het aantal onveilige spullen dat via online marktplaatsen de EU binnenkomt exponentieel, zonder dat zij aan EU-productveiligheidswetgeving voldoen. Gevolgen hiervan zijn oneerlijke concurrentie voor onze ondernemers, schade en gevaar voor consumenten (denk bijvoorbeeld aan giftige verf op speelgoed), die zich tot geen enkele instantie kunnen richten. Verder verdienen platforms veel geld aan consumentendata, zonder dat zij hier zelf iets over te zeggen hebben. Het komende jaar blijf ik bezig met nieuwe regels voor onze digitale interne markt, waardoor kleinere bedrijven de kans hebben om te groeien en innoveren, en gebruikers van platforms zich veilig online kunnen bewegen. Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat wat offline illegaal is, dat online ook is.

Tot slot, zet ik me er ook voor in dat gebruikers meer controle krijgen over hun data, zodat ze die bijvoorbeeld mee kunnen nemen naar een ander platform. Wat mij betreft moet het online volgen van kinderen sowieso worden verboden.

LHBTI
In november ben ik namens Renew Europe Vice-President van de LHBTI Intergroup geworden. Een groep van meer dan honderd Europarlementariërs van verschillende partijen die zich samen hard maken voor LHBTI-rechten. Wat mij betreft moet iedereen in Europa in vrijheid en veiligheid kunnen leven, zichzelf kunnen zijn en zich vrij voelen om te houden van wie ze houden. De recentelijke ontwikkelingen in landen zoals Polen en Hongarije laten helaas zien dat we moeten blijven knokken. Ik blijf me de komende tijd inzetten voor rechten van de LHBTI-gemeenschap, zoals een verbod op conversietherapie en de erkenning van regenboogfamilies, zodat twee mannen niet opeens hun ouderschapsrechten verliezen als ze een grens binnen de EU oversteken.

 

Als Europarlementariër ben ik steeds op pad tussen Nederland, Brussel en Straatsburg. Toch blijft het contact met jullie voor mij heel belangrijk en natuurlijk ook gewoon leuk. Ik hoop dus dat jullie me nog steeds weten te vinden bij vragen, verzoeken of andere dingen waar je tegenaan loopt en waar ik bij zou kunnen helpen. Ik zal altijd mijn uiterste best doen daar gehoor aan te geven. Ik zit hier tenslotte voor jou!
 
Zoals je hebt gemerkt, ben ik zeer spaarzaam met deze mails. Mocht je deze nieuwsbrief niet op prijs stellen, dan kun je je afmelden door te klikken op de link onderaan deze mail of door een reply te sturen naar dit adres. Kun je juist geen genoeg krijgen van mijn avonturen in Europa, dan kun je me natuurlijk altijd volgen op Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn en mijn website Liesjeineuropa.nl!
 
Hartelijke groet,
 
Liesje Schreinemacher 

Reply to: Liesje.schreinemacher@europarl.europa.eu