VVD op werkbezoek bij het racecircuit van Zandvoort

In aanloop naar de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort is de VVD onlangs op werkbezoek geweest bij het racecircuit van Zandvoort. Na een presentatie over het nut van de Formule 1 Grand Prix voor de regio – een structureel betere treinverbinding en een programma voor de omliggende natuur – kregen de Statenleden per fiets een rondleiding over het racecircuit.

De Statenleden werden ontvangen door Robert van Overdijk en kregen uitleg over met name de positieve effecten van de Formule 1 Grand Prix voor de economie, het toerisme, de mobiliteit en de snelle doorontwikkeling van natuurplannen. Vervolgens werd per fiets een rondleiding gegeven over het racecircuit.

Tijdens de rondleiding kwam naar voren hoe het racecircuit in elkaar zit. Zo is veiligheid van belang – mocht een coureur uit de bocht vliegen, dan is er sprake van diep gevulde grindbakken. Ook is het evenement goed voor de lokale economie, want veel materialen worden besteld bij toeleveranciers uit de regio. Helaas is dit echter niet voor alle materialen mogelijk. Zo wordt de opbouw van de grootste mobiele tribune uit Europa verzorgd door een bedrijf uit Brabant – dat wegens de hoeveelheid benodigde materialen deze uit het buitenland moet importeren. Helaas zullen door de coronamaatregelen de publieke tribunes voor een derde zijn gevuld. Gelukkig wordt de Formule 1 wereldwijd op televisie uitgezonden, waardoor de beelden van Zandvoort aan Zee over de hele wereld zullen gaan.

Tot slot is de VVD vanaf het begin al voorstander van het organiseren van de Formule 1 op racecircuit Zandvoort. Het is een weerzien van de Formule 1 die voor het laatst in Zandvoort in 1985 werd gehouden. Deze historische betekenis, de ligging en de uitdagende moeilijkheidsgraad van het circuit maken Zandvoort bij uitstek de juiste locatie.