VVD Noord-Holland: betrek inwoners en bedrijven bij aanpassing vliegroutes

De luchtvaart is niet meer weg te denken uit onze vrije, open en moderne samenleving. Het zorgt letterlijk voor verbindingen, voor economische kansen en voor mogelijkheden om de wereld te ontdekken. En dat wil de VVD graag behouden. Daarom is het belangrijk dat de mogelijke overlast door de luchtvaart zoveel mogelijk wordt voorkomen. Goede vliegroutes zijn daarom essentieel.

 

Herziening luchtruim belangrijk voor Noord-Holland

In oktober 2022 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de zogenaamde voorkeursbeslissing over de luchtruimherziening gepubliceerd. In dit document worden voorstellen gedaan om vliegroutes te optimaliseren. Dit is een relevant document voor Noord-Holland, omdat in diverse regio’s in de provincie overlast kan worden ervaren van de vliegroutes over onze provincie. Deze overlast heeft potentieel impact op de gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. De minister heeft provincies een belangrijke taak gegeven om een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving te waarborgen.

 

De leefomgeving van onze inwoners en bedrijven

De fractie van de VVD wil weten hoe de provincie deze taak gaat oppakken. Daarom hebben Erik van der Maas en Bas de Wit vragen gesteld aan het provinciebestuur. “Wij vinden het als VVD belangrijk dat inwoners en bedrijven de kans krijgen om hun inbreng te doen bij de provincie. Het gaat immers om hun leefomgeving. Wij begrijpen heel goed dat luchtvaart niet zonder overlast gaat, maar rekenen er wel op dat iedereen zijn ideeën kan inbrengen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.”

De vragen vind je in de bijlage hieronder. Het provinciebestuur heeft 30 dagen de tijd om de vragen te beantwoorden. De VVD zal op basis van de antwoorden bekijken of aanvullende actie nodig is.