Hoe zit het nu met de vergunningen van Microsoft in Middenmeer? VVD Noord-Holland wil gelijke regels voor ondernemers

Hoe zit het nu met de vergunningen van Microsoft in Middenmeer? VVD Noord-Holland wil gelijke regels voor ondernemers

De VVD in Noord-Holland heeft naar aanleiding van de berichtgeving in het NRC en het NHD over de bouw van datacenters door Microsoft in Middenmeer om opheldering gevraagd bij het provinciebestuur. In de berichtgeving komt naar voren dat Microsoft de vereiste (stikstof)vergunningen nog niet rond heeft, terwijl de bouw wel volop bezig is. De VVD is daar kritisch op en vraagt om een reactie van het provinciebestuur.


Lokaal onbegrip bij inwoners en ondernemers 

Stikstofwoordvoerder Bas de Wit licht dat toe: “Deze gang van zaken leidt tot vragen en onbegrip bij inwoners en ondernemers lokaal. We weten dat het in Nederland mogelijk is om vooruitlopend op een vergunning bouwactiviteiten te starten. Dat is voor rekening en risico van de opdrachtgever. Maar wat als uiteindelijk geen vergunning kan worden gegeven, bijvoorbeeld voor stikstof? Dit raakt de geloofwaardigheid van ons stikstofbeleid, omdat andere ondernemers en bedrijven ook te maken hebben met de stikstofregels. Wat zeg ik dan tegen zogenaamde PAS-melders, die al meer dan 3 jaar op een vergunning wachten?”


Op een eerlijke en transparante manier energie verdelen 

Daarnaast zou sprake zijn van een voorkeursbehandeling voor Microsoft op het volle stroomnet. Wat de VVD betreft kan dat niet de bedoeling zijn. “De VVD is niet tegen datacenters, we gebruiken immers allemaal data op onze mobiel, IPad en laptop. In heel Noord-Holland zit het stroomnet echter vol. Dan mag geen sprake zijn van een voorkeursbehandeling. Natuurlijk is het de prioriteit van de politiek om de netcapaciteit te vergroten. Maar zolang nieuwe aansluitingen schaars zijn, willen we dat dit op een eerlijke en transparante manier verdeeld wordt.”

 

Gedeputeerde Staten zullen de vragen van de VVD zo spoedig mogelijk beantwoorden. Daarna bekijkt de VVD-fractie of aanvullende actie nodig is.