Nieuwe dienstregeling bussen zorgen voor onrust in het West-Friese Andijk

Nieuwe dienstregeling bussen zorgen voor onrust in het West-Friese Andijk

De nieuwe dienstregeling voor bussen in Noord-Holland Noord is door de provincie flink aangepast. Dat geldt ook voor de bussen die rijden in het West-Friese dorp Andijk. Meerdere bushaltes in het dorp worden opgeven, waardoor het voor sommige bewoners lastig wordt om familie te bezoeken, naar het ziekenhuis te gaan of boodschappen te doen. Voornamelijk de minder mobiele oudere inwoners van het dorp zullen hiervan de meeste hinder ondervinden. Dat bewoners in het dorp zich zorgen maken over de nieuwe dienstregeling, vindt de VVD Noord-Holland Statenfractie zeer begrijpelijk en terecht. Vandaar dat VVD-Statenlid Jeroen Boer als mobiliteitswoordvoerder van de fractie schriftelijke vragen heeft ingestuurd voor Gedeputeerde Staten.

Als onderdeel van de nieuwe dienstregeling zouden de drukste bushaltes van het dorp worden opgeheven. Een vreemde keuze en daarom aan de Gedeputeerde de vraag of het klopt dat de drukste bushaltes vervallen. Dat de nieuwe dienstregeling minder toegankelijk lijkt voor ouderen en mensen met een beperking, baart de VVD-Statenfractie ook zorgen. Een goede bereikbaarheid van het openbaar vervoer is juist in kleinere dorpen zoals Andijk en op het platteland in de provincie erg belangrijk. Daarom vraagt de VVD of de Gedeputeerde het eens is dat juist ouderen en mensen met een beperking worden benadeeld door de nieuwe dienstregeling.

Tenslotte wil de fractie weten of de Gedeputeerde nog van plan is om in gesprek te gaan met de dorpsraad van Andijk en de gemeente Medemblik na de recent ontstane onrust. Hopelijk kan er dan worden gepraat over een mogelijke oplossing van of aanpassing aan de nieuwe dienstregeling, waarin de bezwaren van de bewoners van Andijk kunnen worden meegenomen.