Is ons drinkwater in Noord-Holland op peil?

Drinkwater is van levensbelang als bron van leven voor onze inwoners en voor vitale productieprocessen zoals medicijn- en levensmiddelenindustrie voor onze bedrijven. De beschikbaarheid van goed en voldoende drinkwater is en blijft een uitdaging. Recent maakte de concept-Ruimtelijke Visie er al melding van: "goed en voldoende drinkwater staat vanaf 2027 onder druk". Dit is de aanleiding voor Statenlid Gerda Bakker om namens de VVD samen met BBB vragen te stellen of onze provincie in control is met de kwaliteit en de voorraad van ons drinkwater maar bovenal voorbereid is op de toekomst.

Deze zorgen waren recentelijk ook te lezen in de media waarin specialisten op het vlak van drinkwater als VEWIN en Inspectie voor de Leefomgeving en Transport hun zorgen aan de media toevertrouwen. De vraag naar drinkwater neemt enorm toe terwijl de bronnen al schaarser worden. Zakelijke klanten kunnen in delen van Nederland geen nieuwe aansluiting krijgen. Zullen wij deze geluiden ook in Noord-Holland gaan horen?

In 2022 stond de veiligheid en voorraad van ons drinkwater op de agenda bij de bespreking van het Regionaal Waterprogramma en bleek dat er werk aan de winkel was. De Randstedelijke Rekenkamer maakte in haar rapport Bron van bescherming ook melding van een aantal te nemen maatregelen om zicht te krijgen en te houden of ons grondwater op peil is. Sinds 2022 zijn die zorgen alleen maar toegenomen. Verontreiniging door Pfas, medicijnresten, drugsafval, gewas- en dierbeschermingsmiddelen etc. zijn stoffen die in toenemende mate in de bodem aangetroffen worden en kunnen door uitloging op termijn een bedreiging voor ons drinkwater vormen.