Referendumverordening buiten werking gesteld: de VVD is positief

In de Statencommissie Bestuur van 22 april 2024 stond de referendumverordening op de agenda. Het voorstel van Gedeputeerde Staten pleit om de huidige referendumverordening tijdelijk buiten werking te stellen en de Statenwerkgroep Burgerparticipatie te verzoeken om “te komen met nieuwe voorstellen over inspraak, al dan niet in de vorm van een nieuwe (uitvoerbare) referendumverordening”. De huidige verordening kent namelijk een aantal (juridische) mankementen waardoor deze niet goed toepasbaar en uitvoerbaar is.

Provinciale Staten heeft in de vorige periode (2019/2023) besloten om de statenwerkgroep te laten onderzoeken wat voor de provincie de mogelijkheden zijn om burgerparticipatie meer inhoud te geven. Deze statenwerkgroep zal met een advies komen over een eventuele nieuwe of aangepaste referendumverordening. Het kan zijn dat de referendumverordening in zijn geheel niet meer terugkomt, omdat er ook veel andere mogelijkheden zijn om burgers te laten participeren.

Uiteraard leidde dit in de commissievergadering tot de nodige discussie. Zeker bij de partijen die het referendum omarmen. De nodige moties en amendementen over het onderwerp werden dan ook door deze partijen ingediend tijdens de Provinciale Statenvergadering van 13 mei. De uiteindelijke uitkomst van de vergadering stemt de VVD tevreden: de huidige referendumverordening wordt tijdelijk buitenwerking gesteld en de Statenwerkgroep Burgerparticipatie gaat onderzoeken of en zo ja, hoe een nieuwe referendumverordening terug kan komen en eruit komt te zien. Ook worden andere vormen van burgerparticipatie onderzocht. Medio 2025 dient er een advies te liggen. De VVD is nooit een voorstander van referenda geweest, daarom wacht de fractie de uitkomst van het onderzoek van de Statenwerkgroep geduldig af.

 Gaatze de Vries - Duo-commissielid Commissie Bestuur