Omgevingsverordening maakt meer ruimte voor woningbouw

Op 16 december behandelden Provinciale Staten de jaarlijkse update van de Omgevingsverordening. Deze herziening is echter veel meer dan een update. Er zijn verschillende belangrijke punten verwerkt die voor de VVD van groot belang zijn. In ons verkiezingsprogramma pleitte de VVD al voor meer ruimte voor woningbouw, ook buiten bebouwd gebied. We zijn dan ook blij dat deze wens, dankzij de inzet van VVD-gedeputeerde Esther Rommel en de samenwerking met de VVD-fractie, via het coalitieakkoord nu concreet is vastgelegd in de Omgevingsverordening.

Het verbod op kleinschalige woningbouw in het landelijke gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vervalt. In de hele provincie wordt kleinschalige woningbouw (tot 25 woningen) nu mogelijk in het landelijk gebied. Gemeenten kunnen, onder voorwaarden, ook in beschermd landschap maximaal 25 woningen aan de randen van hun dorpen en kernen toevoegen. Hierdoor kan er voor jongeren in hun eigen dorp woonruimte worden gecreƫerd, kunnen ouderen doorstromen naar woningen die beter passen bij hun levensfase, en ontstaat er ruimte voor jonge gezinnen.

Met deze aanpassing halen we Noord-Holland van het slot en bieden we, op een verantwoorde manier, ruimte voor 'een straatje erbij'. Dit versterkt de leefbaarheid, vitaliteit en het voorzieningenniveau van onze dorpen en kernen. Uit de vele reacties van gemeentebesturen blijkt dat we hiermee tegemoetkomen aan een breed gedragen wens in de provincie. We realiseren ons dat de kwantitatieve bijdrage aan het oplossen van de enorme woningnood beperkt zal zijn door deze maatregelen. De meeste woningen zullen binnenstedelijk moeten worden gerealiseerd, maar we kijken uit naar de voorstellen van Gedeputeerde Staten begin 2025 voor zorgvuldig maatwerk in beschermd landschap, zodat ook grotere woningbouwprojecten van meer dan 25 woningen, zoals bijvoorbeeld in Stompetoren-West, mogelijk kunnen worden gemaakt.

Een andere belangrijke aanpassing van de Omgevingsverordening betreft zonne-energie. De VVD vindt inzet van de landelijke zonneladder belangrijk om verrommeling van ons landschap te voorkomen. Dit afwegingskader stond dan ook prominent in het coalitieakkoord. De zonneladder geeft een duidelijke volgorde voor de opstelling van zonne-energie: eerst op daken en gevels, vervolgens op parkeerplaatsen e.d., en pas als laatste optie op landbouwgrond. De ladder wordt nu als instrument ingevoerd, en de VVD wil dat de treden zorgvuldig worden doorlopen. Het volbouwen van waardevolle landbouwgronden met zonnepanelen moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Het amendement van de BBB en VVD, waarin we dit standpunt scherp formuleren, is aangenomen.

Daarnaast hebben Provinciale Staten met een VVD-motie aangegeven dat de zonneladder en de inpassingsregels ook strikt moeten worden gehanteerd in de 'RES-zoekgebieden'. Daar moet ook voor de omvang en locatie van zonnevelden de ruimtelijke kwaliteit (zoals het behoud van karakteristieke landschappelijke openheid, verkavelingspatronen en agrarische structuren) altijd worden afgewogen.