Gemeenteraad Alkmaar doet unaniem beroep op provincie voor woningbouw Stompetoren-West

Samen met diverse andere leden van de provinciale commissie Ruimte waren de VVD-Statenleden Jeroen Boer en Joost van Gilse op 26 februari op werkbezoek in Stompetoren. Nadat een delegatie van de gemeenteraad van Alkmaar op 15 januari al had ingesproken in de Statencommissie, had de gemeenteraad nu samen met de dorpsraad een bijeenkomst georganiseerd om het woningbouwplan Stompetoren-West nogmaals onder de aandacht van de provincie te brengen. Goed om te zien hoe de lokale gemeenschap zich inzet voor plannen om het dorp leefbaar te houden.

De eerste plannen dateren van bijna 20 jaar geleden en werden een aantal jaren geleden doorkruist door de provinciale aanwijzing van de gehele polder De Schermer als Beschermd Provinciaal Landschap (BPL).

In het dorp Stompetoren staat het draagvlak voor de lokale voorzieningen sterk onder druk. Jongeren kunnen er geen woning vinden en trekken weg. Ook voor ouderen zijn dringend passende woningen nodig. De nieuwbouwplannen behelzen de gefaseerde bouw van zo’n 180 tot 250 huizen in diverse categorieën en een groene omzoming richting het open landschap. De Alkmaarse gemeenteraad en de dorpsraad van Stompetoren doen nu unaniem een beroep op de provincie om de plannen mogelijk te maken. Ook de betrokken woningbouwcorporatie onderstreept de enorme lokale woningnood en de urgentie van de plannen.

De VVD herkent de problematiek en daarom is in het coalitieakkoord opgenomen dat er ruimte geboden zal gaan worden voor initiatieven aan de randen van bebouwing, waaronder dorpen en kernen, om de leefbaarheid, de vitaliteit en het voorzieningenniveau te versterken. Dit zal de komende maanden door het College van Gedeputeerde Staten (GS) in concreet beleid vertaald gaan worden. Vervolgens zullen de bouwplannen uitgewerkt moeten worden om te onderbouwen dat de uitbreiding past bij de identiteit en omvang van gemeente, regio en regionale woningbehoefte en voldoet aan de vereiste ruimtelijke inpassing en landschappelijke kwaliteit.

Dit kan dan door GS beoordeeld en afgewogen worden tegen de aspecten van het Bijzonder Provinciaal Landschap ter plaatse van de huidige akkerbouwpercelen aan de dorpsrand.

De VVD heeft er alle vertrouwen in dat GS de plannen serieus zullen wegen.

Joost van Gilse - Woordvoerder Commissie Ruimte