VVD blij met meer ruimte voor woningbouw in Noord Holland

De woningbouwopgave voor onze provincie is groot. Er zijn 191.000 nieuwe woningen nodig voor 2030. Dat betekent bijna een verdubbeling van de woningbouwproductie van de afgelopen jaren. Grotendeels kunnen deze woningen binnen bestaand stedelijk gebied worden gebouwd, maar alleen blijven doen wat we al deden is in deze situatie onvoldoende. Wij zijn als VVD verheugd dat met de nu door Gedeputeerde Staten voorgestelde verandering van regels, waardoor de Noord-Hollandse gemeenten meer ruimte krijgen om ook bij te bouwen aan de randen van hun bebouwing. Voor de VVD was dit een lang gekoesterde wens, om zo de leefbaarheid, het voorzieningenniveau en de vitaliteit van de dorpen in de provincie te kunnen behouden.

Een aantal belangrijke veranderingen zijn onderdeel van de nieuwe regels. Allereerst wordt het mogelijk om in de Metropool Regio Amsterdam kleinschalige woningbouw te realiseren. Dit was jarenlang verboden. Ten tweede mogen er nu 25 woningen in plaats van 11 woningen worden gebouwd in het Beschermd Landschap. Dit zijn 32 gebieden in Noord-Holland met een bijzondere ecologische, landschappelijke of cultuurhistorische status. Deze nieuwe woningen moeten dan wel zorgvuldig aansluiten aan een kern of een dorpslint, zodat ze de bijzondere waarden van het landschap niet aantasten. Daarnaast komen er meer mogelijkheden om ook grootschaliger woningbouw te realiseren. Dit kon al in het reguliere landelijk gebied, maar wordt - onder voorwaarden - ook mogelijk in het beschermd gebied als wordt aangetoond dat dit de beste optie is.

Uiteindelijk zorgen deze nieuwe regels voor meer woningen, een verhoogde leefbaarheid, vitaliteit en voorzieningenniveau in de dorpen. Daarnaast wordt het voor jongeren makkelijker om een woning te vinden in het dorp waar ze zijn opgegroeid. Allemaal belangrijke onderdelen van ons verkiezingsprogramma die nu worden gerealiseerd. De voorgestelde nieuwe wijzigingen voor het bouwen in landelijk gebied moeten eind 2024 nog worden vastgesteld door de Provinciale Staten. De nieuwe regels in de Omgevingsverordening Noord-Holland treden dan vanaf 1 januari 2025 in werking. De VVD stemt in ieder geval voor!

Joost van Gilse - Woordvoerder wonen